Wat wordt verwacht van een agile tester?

“As an agile tester, I want to test the software my team builds as well as I can so the business can put live a valuable product”

De tijd dat testen ook daadwerkelijk alleen om testen ging is al lang voorbij. Wil je in de huidige tijd in een agile project meedraaien dan zul je een duizendpoot moeten zijn. Maar wat betekent dat dan? 

Natuurlijk zal je nog steeds je testtechnieken moeten beheersen. Sterker nog, je zult er enkele uitstekend onder de knie moeten hebben, met name de Exploratory Testing techniek. En terwijl je aan het testen bent zul je constant op je context moeten letten (Context Driven Testing). Daarnaast wordt het ook op prijs gesteld als je kan programmeren ten behoeve van de test automatisering, maar ook gewoon als algemene kennis (we werken in de ICT ten slotte). Ook moet je goed kunnen communiceren, je moet de business immers laten weten hoe het ervoor staat met hun gebouwde product! Je moet doordrongen zijn van een besef dat het gaat om de toegevoegde waarde van de software die je met je team bouwt. Kortom….er zijn genoeg uitdagingen om een goede tester te zijn.

Kun je dit allemaal? Ik ben geneigd te zeggen….ja en nee. Ik denk dat een hoop ervaring vereist is om een goede agile tester te zijn en zelfs dan…iedereen heeft z’n zwakke plekken. De ene tester is communicatief heel goed, technische wat minder en vice versa. Het staat alleen als een paal boven water dat je niet meer eerst je testscriptjes gaat maken en die dan handmatig uitvoeren. Dat soort testers is in de agile wereld wel uitgestorven. 

En dat is ook gelijk de moeilijkheid. Voor de mensen die nieuw zijn in het vak is het nogal daunting om te beginnen in een agile project. Er wordt veel van je verwacht! Je komt daar aan met je Tmap (of ISTQB) certificaat op zak en die blijkt feitelijk waardeloos te zijn, want alle processen die in Tmap (of ISTQB) beschreven staan zijn niet in de agile praktijk te vinden (als het goed is!). 

Dus waar begin je dan?

Ik moet denken aan het praatje van Dan North op Craft Conference dit jaar. Hij had het over ‘The Road to Mastery’. Als apprentice is het je taak om te luisteren en de masters te kopiëren. En niet alleen kopiëren, ga ook vooral zelf spelen en leren. Learn by doing. Learn by listening. Bedenk waar je eigen ‘zwakke plekken’ zitten. Ben je nog niet zo technisch? Ga dan eens spelen in de command line. Leer wat Git is. Kijk rond op je project en praat eens met de architect. Vraag aan je developers of ze je eens wat van de code kunnen laten zien. Onderzoek hoe het is gesteld met test automatisering. Wat voor tools worden er gebruikt in je project? Er zijn heel veel dingen die je kan doen!

Ook is het van groot belang om te onderzoeken hoe het is gesteld met het algemene testproces. Een van de gevaren van een agile project is het ontbreken van de juiste documentatie, een ‘te vrij’ proces. Bedenk dat jij als tester vaak verantwoordelijk bent voor het informeren van je stakeholders over de voortgang van het product. Dat wil je op een zo intelligent mogelijke manier doen. Denk dus goed na hoe je je test voortgang wilt melden. Welke bevindingen houd je bij? Hoe vertel je wat je getest hebt? Wat ga je testen? Hoe?

Ook ben je toch vaak het geweten van je team. Stel tijdens planning meetings gewoon de vragen over edge cases. Denk na over de requirements en schets op papier vast wat test scenario’s. Teken een mindmap. Wees scherp dat de user story wel waarde toevoegt voor de business. En zo zijn er wel honderd dingen waar je op kunt letten.

Boven alles denk ik dat het echter belangrijk is te bedenken dat je niet alles weet. Wees nederig en doe niet arrogant. Dit geldt voor de nieuwkomers, maar is ook een valkuil voor de ervaren mensen. Die zijn soms geneigd suggesties van anderen weg te wimpelen omdat ze het beter denken te weten. Soms is dat niet het geval! Met een open mind kom je het verst. 

Dit is nogal een chaotische post geworden, excuus daarvoor! Ik ben de laatste tijd nogal geobsedeerd door ‘perfectie’. Wat zou in theorie een perfecte agile tester zijn en wat kan ik doen om dat zoveel mogelijk te benaderen. In de praktijk blijkt vooral dat het soms belangrijk is dingen los te laten. Soms loopt er iets volledig in de soep wat niet te voorkomen was (unknown unknowns). En dan besef ik weer wat voor controlfreak ik ben. Ik kan nog zo goed communiceren, programmeren, testen…het maakt soms geen bal uit. Fouten bestaan toch! Als iedereen maar zo goed mogelijk zijn best doet.

In ieder geval….de afgelopen maanden hebben we met vier mensen van Capgemini een cursus gemaakt over Agile Testen waar alle basis vaardigheden aan bod komen. Ik hoop deze cursus dit jaar nog vaker te mogen geven, want het is wel mijn missie zoveel mogelijk testers de agile way of working bij te brengen! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *