High on Fire zoals het hoort

Dankzij Misha had ik ineens twee kaarten voor High on Fire! Dat was een hele aangename verrassing, ook al moest ik half Nederland door met het OV om bij de 013 te komen. Ik had Christiaan gevraagd me te vergezellen naar dit concert. Toen ik uiteindelijk door alle NS vertragingen heen was stond ik in Tilburg. Daar is de Kermis vol aan de gang! Ik had nog nooit zo’n grote kermis gezien en nog nooit zoveel Sjonnie en Anita’s bij elkaar. Ik ging even bij het frietkot op het plein buiten een patatje eten en aapjes kijken. Zo voelt dat bijna letterlijk. Sommige meisjes maken er echt een sport van om zich zo schaars mogelijk te kleden en aandacht van de mannen te krijgen. Dat lukt dan ook vrij makkelijk. Ik vroeg me nog even af of ik me in de roestige achtbaan moest wagen, maar dat leek me toch niet zo’n goed idee met een friet in m’n mik.

Bij de 013 was het eigenlijk een oase van rust. Ik snap ook echt niet dat mensen metal herrie vinden. Op die kermis hoorde ik 30 verschillende trance nummers door elkaar op 80db en dat vinden mensen dan normaal. Om half 8 ging de zaal open en kon ik Misha’s tickets gaan opvragen. Daar deed men helemaal niet moeilijk over en ik ging vast naar binnen zonder Christiaan. Ik moest me nog even omkleden van werkoutfit naar metal-outfit. De warmte binnen sloeg als een natte deken in je gezicht. Geen airco!? Dat beloofde wat….

Christiaan kwam keurig op tijd binnen en we namen vast een pilske. Iets na acht uur begon Conan. Op Roadburn was het niet gelukt hen te zien, want het Patronaat zat toen vol! En dan staan ze hier zomaar in de kleine zaal van de 013. Ik maakte een hupje toen de drummer zijn eerste slag op de bassdrum gaf. Het geluid stond zo hard dat die slag de haren op mijn armen liet bewegen. Ook de uiterst laag gestemde gitaren lieten je borstkas meetrillen. Zonder oordoppen ga je echt dood bij dit soort bands. Ik kende geen enkel nummer van Conan, maar deinde wat mee op de trage riffs. Het enige wat mij eigenlijk niet kan bekoren bij de band waren de vocalen. De ‘zanger’ schreeuwde nogal wat hoger dan dat ik gewend ben. Op een gegeven moment begon me dat te vervelen. Het had beter instrumentaal kunnen blijven soms. We trokken de hitte echt niet meer en gingen even naar buiten. Daar was het heerlijk!

Na een half uurtje hoorden we dat High on Fire aanstalten begon te maken tot beginnen. Snel naar binnen, de hitte-deken weer aan. En eigenlijk vergat ik gewoon dat het zo heet was. Ze zetten Fury Whip in en ik voelde me blij worden. Ik stampte in wat bier, voelde allemaal zweterige mensen om me heen, maar BOEIE. Lekker headbangen en gaan. Matt Pike ziet er nog even verneukt uit als altijd, dit keer met snor a la die kerel uit No Country For Old Men. Ook zijn mede-gitaar speler heeft kennelijk zijn baard-met-lang-haar-periode. Het ene na het andere bekende nummer knalden ze er uit, onder andere: Devilution, Eyes & Teeth, Snakes of the Divine, Frost Hammer, Serum of Liao, Madness of the Architect. Tot mijn grote vreugde speelden ze ook van hun eerste EP: Bagdad en Fireface. Op een gegeven moment ontstond er zelfs een pitt. Dat moet een zweterige bedoening zijn geweest. Achter ons stonden vier gasten al heel de tijd heel enthousiast te headbangen, waarvan 1 op krukken liep. Drie van hen bewogen richting de pitt en de jongen met krukken bleef aan de rand staan. Hij kreeg een duw van iemand achter hem en verdween in de pitt. Geen idee wat er van hem geworden is!

De tijd vloog kennelijk want op een gegeven moment was het ineens afgelopen. Matt schreeuwde constant dat het te warm was (zelfs voor hem!), dus ik denk dat ze daardoor niet langer speelden. Ik snap werkelijk niet waarom de 013 de airco niet aan heeft gezet, maar het paste eigenlijk wel bij de sfeer. High on Fire zoals het hoort: in een klein zweterig hol met Matt Pike als glibberige smerige rocker op het podium. Puur genieten.

Opvallende random dingen:

– er werd amper gerookt, goede zaak

– ik zag steeds meer e-sigaretten, heb ik geen last van!

– zelfs Matt Pike rookte zo’n e-cig. 

– Tilburg is waardeloos bereikbaar met OV of met auto vanaf Utrecht

– holy shit die kermis

– Tilburgse inwoners hoeven zich niet te vervelen met Roadburn, de Kermis, Incubate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *